Introduktion till rollen administratör

Administratörsrollen i DigiExam används främst som en understödjande roll till lärare på er skola/organisation.

Administratören har samma gränssnitt och funktioner som en lärare, men är inte begränsad till ett lärarkonto utan kan se allt som händer i DigiExam inom er skola/organisation. Administratören kan aktivera, avsluta, dela rättning och publicera prov precis som lärare, men förutom sina egna prov kan administratören göra detta på alla lärares prov inom skolan/organisationen.

Därigenom kan administratören hjälpa användare direkt från sitt eget konto och behöver inte fysiskt vara hos en användare för att hjälpa till.

Ta bort anonymisering

En administratör kan avanonymisera prov/tentor åt lärare. Det görs genom att gå till ett provtillfälle som är antingen orättat, rättat eller publicerat. Sök fram det anonyma provet genom namn, prov-ID eller grupp (se figur 1).

1_hitta_prov.pngFigur 1

Klicka på provet där anonymiseringen ska tas bort för att komma till rättningsöversikten. Klicka sedan på knappen "Ta bort anonymiseringen..." (se figur 2).

Figur 2

Det dyker nu upp en kontrollruta där, klicka på "Ta bort anonymiseringen" för att elevernas namn ska visas igen eller klicka på "Avbryt" för att låta provet fortsätta vara anonymt (se figur 3).

Figur 3

När provet är avanonymiserat kommer "Namn" och "Studentkod" synas istället för de maskerade uppgifterna.

Lägg till anonymisering

Det går även att anonymisera provet igen genom att klicka på knappen "Anonymisera provet..." (se figur 4).

Figur 4

Se både anonym kod och elevens namn

I det avanonymiserade provet visas eleverna i namnordning och inte i den anonyma ordningen. Det går som DigiExam-administratör att ta fram en lista över elevernas anonyma nummer och det avanonymiserade elevnamnet genom att klicka på "Ladda ner kalkylblad med betyg" när provet fortfarande är anonymt.

Information om både elevens namns samt anonyma nummer i rättningen framgår då i namnkolumnen i kalkylbladet. För att ladda ned kalkylbladet där den här informationen finns, gå till ett provtillfälle som är antingen orättat, rättat eller publicerat. Sök fram det anonyma provet genom namn, prov-ID eller grupp. Klicka på provet för att komma till rättningsöversikten. Klicka sedan på knappen "Ladda ner kalkylblad med betyg" för att hämta kalkylarket som visar både det anonyma id:t och elevens namn. (se figur 5).