Checklista för administratörer inför en tentamen med DigiExam

Detta är ett exempel på en checklista som kan användas inför en tentamen som ska skrivas med DigiExam.

Före tentan

Information till studenterna

Lägg upp information om att tentan kan skrivas med DigiExam på er kurswebb, skicka även information till anmälda studenter via e-post om möjligt.

Manualer och kom igång-guider för studenter:

Svenska: https://digiexam.zendesk.com/hc/sv/categories/200384231-Studenter
Engelska: https://digiexam.zendesk.com/hc/en-us/categories/200384231-Students

Förbered planerad tenta
Glöm inte att ha med papperstentor som alternativ även när DigiExam används. Då kan ni garantera att alla studenter kan skriva tentan även om en student glömt sin dator och inte kan skriva digitalt.

Lägg in tentan i DigiExam

• Klicka på ”Prov” i DigiExams vänstermeny
  • Klicka på ”+ Skapa nytt prov” i biblioteket – Välj ”Poängbaserad rättning”
  • Fyll i exempelvis kursnummer och termin som ”Titel” och kursens namn som ”Ämne” och lägg till en beskrivning om så önskas.
  • Skapa frågor genom att trycka på Lägg till frågor-knappen. Kopiera och klistra in från exempelvis Word- eller PDF-fil till DigiExam eller fyll i frågorna manuellt, inklusive försättsblad mm.
  • När alla frågor är inlagda, klicka på ”spara”-knappen så hamnar tentan i provbiblioteket.

Skapa en klass och lägg till de studenter som anmält sig till tentan

• Klicka på"Skapa ny klass" i "Grupper"
  • Ange klassens namn
  • Lägg till de studenter som anmält sig till tentan i klassen, antingen en och en eller alla på en gång genom att kopiera in dem från en excelfil.
    Guide: lägg till studenter från excelfil

Skapa kurstillfället i DigiExam

• Klicka på ”Skapa ämne (kurs)”
  • Ange kursens namn som exempelvis kurskod, period
  • Koppla klassen(anmälningslistan) till kursen genom att dra i och släppa klassen på den avsedda rutan markerad med ”dra klass hit” (se figur 1).

Figur 1

Aktivera tentan i DigiExam

• Klicka på Schemalägg för den tentamen du avser att aktivera från provbiblioteket och angeen starttid samt Välj grupp (se figur 2).

Figur 2

• Du kan välja att planera startdatum och starttidpunkt för tentan. Tentan kommer då att starta automatiskt vid den angivna tiden och de studenter som är med i klassen kan då komma åt tentan från DigiExam-appen.
  • Välj "Ja" på ladda ned offlinefilen för tentan och lägg över den på ett USB-minne för att kunna starta tentan offline om någon student inte har internetuppkoppling. (Om du valde "Nej" på ladda ner offlinefilen kan du klicka på klassen under kurstillfället i "Schemalagda"-vyn, klicka sedan på pilen och välj Ladda ner offlinefil)

• Vänligen observera att det är väldigt viktigt att ha offline-filen redo på USB vid examinationstillfället då detta fungerar både som uppstartsfil vid internetavbrott samt som upplåsningsnyckel vid oförutsedda händelser (problem med att datorer hänger sig eller liknande)

Förbered rättning

Avsluta tenta

• När studenterna har lämnat in sina tentor bör tentan avslutas så att rättningen kan påbörjas. Klicka på den pågående tentamen eller "Prov" i menyn. Under rubriken "Pågående " hitta tentatillfället som ska avslutas, klicka sedan på tentans namn, välj ”Avsluta prov”, bekräfta avslutningen genom att skriva ”jag förstår” och klicka på ”Ja, avsluta provet”.
  • Ladda upp eventuella offlinefiler
  • Stäm av listan i ”Översiktsvyn” med den närvarolista som fanns i tentasalen. Listan med studenter i ”Översiktsvyn” är tillgänglig genom att klicka direkt på tentamen eller på pilen och Övervaka

Bjud in till rättning

• Kan göras av administratören som har tillgång till tentan i DigiExam
  • Gå in på tentan och välj "Dela rättningsarbetet...", markera hela tentan eller enskilda frågor/studenter (beroende på om det är en eller flera lärare som ska rätta tentan)
  • Fyll i lärarens e-postadress i rutan under texten "E-postadressen till läraren du vill dela med" och klicka på knappen ”Dela rättningsarbetet”. De lärare som rättningen delas med får en inbjudan till rättning av tentan/frågan till den angivna mejladressen.
  • Om tentan ska rättas analogt kan ni använda er av utskriftsfunktionen i DigiExam för att skriva ut tentan per student eller per fråga. Vi rekommenderar starkt att de lärare som väljer att erbjuda sina tentor i DigiExam att också rätta digitalt i DigiExam. Detta medför stora tidsbesparingar för en administratör. Ett alternativ för lärare som inte vill rätta digitalt är att de själva matar tillbaka resultatet i DigiExam eller i Excel-filen.

Återkoppling till studenterna (Enbart om rättning har skett i DigiExam)

• Publicering: Om rättningen av tentan har skett i DigiExam kan man välja att ”publicera” resultatet i digitalt format direkt till studenternas DigiExam-konton. Det innebär att tentan inklusive lärarens eventuella kommentarer samt poäng/fråga och betyg blir tillgängligt för studenten. Det finns möjlighet att ”avpublicera” resultatet när eller om det önskas.
  • Excel nedladdning: Om rättningen av tentan har skett i DigiExam kan man ladda ner resultatet i Excel-format för alla studenter som skrev tentan med DigiExam.