Anonyma prov/tentor

DigiExam stödjer anonyma prov/tentor, den här funktionaliteten gör det möjligt för lärare att rätta prov/tentor utan att bli påverkade av vilken elev/student som skrivit provet/tentan. Istället för att visa eleven/studentens namn syns anonyma namn som "Elev 1" och "Elev 2".

Kopplingen mellan eleven/studenten och provet/tentan görs i bakgrunden som vanligt även om läraren inte ser vilken elev/student som skrivit vilket prov/tenta under rättningen.

Aktivera anonymt prov/tenta

När du skapar ett prov/tenta finns bockar du i rutan "Anonymt prov" för att aktivera anonymiseringsfunktionen (se figur 1).

Om du redan har ett prov/tenta i ditt bibliotek så är det möjligt att bocka i anonymiseringsrutan och sedan spara om provet/tentan igen för att det ska skrivas som ett anonymt prov/tenta. Det går på samma sätt att bocka ur rutan och spara om provet för att det inte längre ska vara anonymt.

Figur 1

Om du glömmer att aktivera anonymiseringsfunktionen

Om provet startades utan att anonymiseringsinställningen var påslagen så kommer det provtillfället inte vara anonymt. Det kan dock anonymiseras manuellt av en DigiExam-administratör på din skola i efterhand om det behövs.

För att anonymiseringen ska vara aktiv så måste inställningen vara påslagen när provet staras/schemaläggs eftersom det som startas endast är en kopia av det prov du har i ditt provbibliotek. När provet startas/schemaläggs så blir det till ett unikt provtillfälle och påverkas inte längre av de förändringar som görs i det provet som finns i provbiblioteket.

Genomförande av provet/tentan

När provet/tentan skrivs syns elevernas/studenternas namn som vanligt i live-vyn och även själva skrivdelen genomförs som vanligt.

Detta för att lärare ska får bästa möjliga översikt under provtillfället och kunna låsta upp prov/tentor om elever/studenter behöver komma åt provet/tentan igen efter exempelvis en omstart av datorn.

Rätta provet/tentan

Under rättningen kommer elevernas/studenternas namn att vara anonyma för läraren. Istället ser läraren "Elev 1", "Elev 2" etc. som figur 2 illustrerar.

Figur 2

Publicering av prov/tenta

Publiceringen fungerar som vanligt, läraren publicerar provet/tentan som då blir tillgänglig på elevernas/studenternas DigiExam-konton på digiexam.se.

Ladda ner exceldokument

Om du använder funktionen för att ladda ner provsvaren som exceldokument när provet/tentan är anonymt kommer eleverna/studenternas namn och studentkoder vara anonyma i exceldokumentet.

Administratörer i DigiExam kan vid nedladdning av exceldokumentet se fullständigt namn och studentkod även om provet är anonymt.

Ta bort anonymiseringen på ett utfört provtillfälle

Administratörer i DigiExam har möjligheten att ta bort och även lägga till anonymisering på prov/tentor. Det görs genom knappen "Ta bort anonymisering" som finns i rättningsöversikten (se figur 3).