Installationsguide - Chromebook (som är centralt hanterad av administratör)

För att elever/studenter ska få tillgång till DigiExam-appen behöver den installeras som Kiosk Mode App. Då appen DigiExam även kan startas i "Ej nedlåst läge" behöver även appen vara tillgänglig på användarnivå.

Följ guiden nedan för att installera DigiExam-appen på centralt hanterade Chromebooks.

1. Logga in på Google Apps som administratör för organisationen.

2. Gå in på "Enhetshantering" (se figur 1)

Figur 1

3. I enhetshanteringsvyn, gå in på "Chrome management" (se figur 2)

Figur 2

4. Gå in på "Enhetsinställningar" (se figur 3)

Figur 3

5. Leta upp rubriken "Kioskappar" och tryck på "Hantera appar som används i offentliga miljöer" (se figur 4)

Figur 4

6. I rutan som dyker upp går du in på "Chrome Web Store" (se figur 5)

Figur 5

7. Fyll sedan i följande kod "akicabagjochpeajjndcdapbfbbhconp" och tryck på "Enter"-knappen (se figur 6)

Figur 6

8. Nu har DigiExam dykt upp - välj "Lägg till" (se figur 7)

Figur 7

9. Nu ska DigiExam synas i högra kolumnen, välj nu "Spara" (se figur 8)

Figur 8

10. Det har nu dykt upp en gul ruta längst ner i webbläsaren (se figur 9), välj "Spara ändringar" för att trycka ut DigiExam-klienten som en app i offentliga miljöer på de Chromebooks du administrerar. Det kan ta upp till 24 timmar innan ändringarna slår igenom, men det går oftast på några sekunder för de flesta Chromebooks på skolan/organisationen.

Figur 9

För att kontrollera så att DigiExam är installerat på en Chromebook loggar du ut och bör se en ruta där det står "Appar" nere i vänstra hörnet. Klicka på denna så kommer DigiExam upp som ett alternativ.

Använd DigiExam utan nedlåsning av elevens dator

För att använda DigiExam för prov där elevens dator inte är nedlåst och eleven kan komma åt exempelvis internet eller andra program på datorn så behöver DigiExam-appen installeras som en vanlig app på elevernas Chromebooks också. Eleverna kommer då använda DigiExam-appen när de är inloggade på Chromebooken och inte i Kiosk-läge.

1. Följ steg 1-3 i guiden ovan som förklarar hur DigiExam installeras som kiosk-app.

2. Gå in på "Användarinställningar" (se figur 10)

ej_nedlast_1.pngFigur 10

3. Gå till "Obligatoriskt installerade appar och tillägg" och klicka sedan på "Hantera obligatoriskt installerade appar" (se Figur 11)